Lasopleidingen

Bij Lastechniek Oost hebben we al ruim 25 jaar ervaring in het lesgeven aan beginnende en gevorderde cursisten. We bieden praktijklessen met de modernste lasapparatuur en theorielessen met de boeken van het NIL. Wij doen ons werk met passie en met kennis van zaken.

Welke lasopleiding kies je?


TIG-lassen

Het eerste deel van de naam is een afkorting en staat voor Tungsten Inert Gas en dankt zijn naam aan de Engelse naam voor wolfraam (tungsten) en het gebruik van een inert gas. Lastoevoegmateriaal wordt apart, handmatig, in het smeltbad toegevoegd.

Het toepassingsgebied van TIG-lassen is vooral hooggelegeerd staal (RVS, roestvast staal) of aluminium. Het wordt ook regelmatig gebruikt voor laaggelegeerd staal met dunne plaatdiktes omdat de lassnelheid vrij laag is. Ook wordt voor TIG-lassen gekozen als een hoge laskwaliteit vereist is.

MIG/MAG-lassen

MIG/MAG-lassen is een specifieke lastechniek. De naam is een afkorting en staat voor Metal Inert Gas / Metal Active Gas. Het enige verschil in deze processen is het gebruikte gas.

Deze lastechniek wordt gerekend tot de categorie ‘elektrisch booglassen. Deze techniek werkt met een afsmeltende elektrode.

MIG/MAG-lassen is tegenwoordig het meest gebruikte lasproces door zijn veelzijdigheid en snelheid. Het is zo populair wegens de mogelijkheid tot mechanisatie en robotisering, hoge flexibiliteit en hoge neersmelt.

Elektrode-lassen

Elektrode lassen wordt gerekend tot de categorie ‘elektrisch booglassen’. Bij elektrode-lassen wordt een afsmeltende elektrode gebruikt. Er wordt geen toegevoegd gas gebruikt, omdat dat wordt gevormd uit de bekleding van de elektrode.

Booglassen met beklede elektrode is een veelgebruikte vorm van lassen. Dit omdat het enorm veelzijdig is door de vele soorten elektroden die verkrijgbaar zijn. Het is een geliefde lasmethode bij doe-het-zelvers, maar wordt ook veel professioneel gebruikt voor kleine maatwerk-klusjes. Voor bedrijven is het echter minder rendabel dan bijvoorbeeld MIG-lassen omdat de slak steeds weggebikt moet worden en dat kost tijd.

Elke opleiding is te volgen in vier niveaus

Bovenstaande opleidingen zijn in vier niveaus te volgen. Een beginnend lasser start op niveau 1, heb je al wat ervaring dan ga je voor niveau 2. Met enkele jaren werkervaring ga je niveau 3 en daarna niveau 4 doen. Het is altijd mogelijk om te komen proeflassen. Samen met de instructeur wordt dan besproken welk niveau opleiding het beste past.

Aanmelden? Klik hier!

Waardering: 5 uit 5.

‘Leuke instructeurs’

Hun kennis is geweldig! Ik hoop echt dat meer mensen bij jullie willen leren lassen.

Rob

Waardering: 5 uit 5.

‘Geweldige flexibiliteit’

We zijn blij dat voor onze mensen, die in ploegendienst werken, de dagcursus per week op andere momenten ingevuld kon worden.

Yvonne

Waardering: 4 uit 5.

‘Fantastische kwaliteit’

Ik waardeer de kwaliteit van de lascursus enorm, ik had nooit gedacht dat ik in één keer zou slagen.

Michael