Kaderopleidingen

IWP

De IWP (International Welding Practitioner / Meesterlasser) is bestemd voor ervaren lassers die meer theoretische kennis willen van de lasprocessen of die WPS’en willen kunnen schrijven.

Om te worden toegelaten tot de opleiding, moet de cursist minimaal 20 jaar oud zijn, met 2 jaar ervaring als lasser. De cursist moet beschikken over een NIL-diploma niveau 3 en 1 lasserkwalificatie (bijvoorbeeld ISO 9606/ASME IX: H-L045/6G of ISO9606/ASME IX: PC + PF). Wilt u weten of uw lasserkwalificatie ook voldoet, neem dan contact met ons op.

De opleiding wordt gegeven op de maandagavond van 18.30 uur tot 21.30 uur. In januari en in juni zijn de examens. De volgende hoofdonderwerpen komen aan bod:

 1. Processen en apparatuur.
 2. Materialen en materiaalgedrag bij het lassen.
 3. Constructie en ontwerp.
 4. Fabricage en toepassingen.

IWS

De opleiding IWS (International Welding Specialist / Lasspecialist) wordt gegeven op dinsdagavond van 18.30 uur tot 21.30 uur. In januari en juni zijn de examens. Hier komen weer dezelfde hoofdonderwerpen aan bod als bij de IWP, alleen wordt er nu dieper op de stof ingegaan.

Je kunt op de volgende manieren worden toegelaten aan de opleiding IWS:

 1. Diploma van de IWP + MBO-2 in een technische richting.
 2. Diploma MBO-2 in een technische richting + NIL niveau 4. *
 3. Diploma MBO-3 in een technische richting. *

* Wanneer de cursist zich met deze toelatingseisen aanmeldt voor de IWS, zal er een tweejarige IWS-opleiding worden gevolgd. Het eerste jaar zal de cursist meedraaien met de IWP. Dit hoeft niet te worden afgerond met een examen. In het tweede jaar wordt dan de IWS gevolgd en afgerond met een examen.

IWT

Deze opleiding is bestemd voor medewerkers die bijvoorbeeld onder de EN1090 en/of de EN3834 de taak van lascoördinator gaan uitvoeren.

Om toegelaten te worden tot deze opleiding heb je een MBO-4 diploma nodig in een technische richting. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 1. Processen en apparatuur.
 2. Materialen en materiaalgedrag bij het lassen.
 3. Constructie en ontwerp.
 4. Fabricage en toepassingen.

De opleiding wordt gegeven op de woensdagmiddag en woensdagavond van 13.00 uur tot 21.00 uur, in een van de leslokalen bij Lastechniek Oost. Voor een warme maaltijd wordt gezorgd.